Wat bloeit er nu?

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Sierappeltjes en rozenbottels     Week 36 en 37, september

Dit is het moment om de sierappeltjes (geslacht Malus) en rozenbottels in Belmonte te gaan bekijken.

Sierappeltjes zijn leuk, omdat de appelbomen nu voor een tweede keer in kleur gehuld zijn. In de lente met de uitbundige bloesem en in het najaar met de veelkleurige en veelvormige appeltjes. Er zijn gele, rode en paarse appeltjes, en appeltjes met een blosje.

Als alle bomen kaal zijn, is zo’n boom met gekleurde balletjes een sieraad in de tuin. Vooral de Malus ‘Crittenden’ houdt het lang vol. Die staat rond kerstmis nog te pronken in een overvloed aan dikke, knalrode appeltjes. Andere sierappels halen dat moment niet: de vruchten van de Malus ‘Behrens’ vallen al vroeg op de grond. Als het warm is, ruiken de appeltjes lekker, naar appelmoes.

Ook de rozen tooien zich in de hun vruchten. Vooral bij de wilde rozen vind je een overvloed aan kleine en grote bottels, rode, oranje en zelfs zwarte. Ik vind die van de hondsroos (Rosa canina) mooi: dieprood, lang en puntig.

Aan de zuidkant van de wilde rozen staat een moderne tuinroos te bloeien. Ik wil daar nog even je aandacht op vestigen. Want nog steeds staat Rosa ‘Alister Stella Gray’ volop in de bloemen. Lichtoranje, naar roomwit verkleurende bloemtrossen. De struik verspreidt daarbij een heerlijke geur, en kan rekenen op druk bezoek van insecten. Ik ben benieuwd tot wanneer deze roos het bloeien volhoudt en of er nog bottels gevormd gaan worden.

Route

De sierappels vind je bij binnenkomst in het Belmonte Arboretum rechts van het brede pad met kiezelsteentjes. De sierappel van de tekening, Malus ‘Mary Potter’, staat praktisch meteen aan je rechterhand.

Voor de hondsroos volg je vanaf de hoofdingang het asfaltpad naar achteren. Op de splitsing aan het eind kan je over het grasveld rechtdoor. Bij het kruisen van het volgende pad staat de hondsroos (Rosa canina) in de border aan je linkerhand. Loop door richting oost, voor de langbloeiende Rosa ‘Alister Stella Gray’. Deze roos staat rechts.

Meer weten?

Wil je de sierappeltjes of de rozenbottels opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je de kalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. De Bloeikalender is te koop bij Kniphorst, Luucx, de Casteelse Poort en het Depot in Wageningen. Op dinsdagen ook bij het kantoor van het Belmonte Arboretum. Het boek is ook beschikbaar in de bibliotheek van Wageningen.

Bloeikalender in foto’s:

Hetty Kroese volgt de hele Bloeikalender met haar camera. Mocht je willen zien hoe de planten uit de bloeikalender zich voor haar camera ontvouwen, dan kan je haar werk vinden via deze link: https://photos.app.goo.gl/BGpKhU1WxVVMjrb39.