Wat bloeit er nu?

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen

Wintersneeuwbal    Week 48 en 49, december

wintersneeuwbal©julyleesberg
Geurende wintersneeuwbal in het Belmonte Arboretum ©julyleesberg

Toen ik voorjaar 2019 rond deze tijd een stukje schreef over de wintersneeuwbal, was het echt kaal in het arboretum, ook de beuken hadden hun blad laten vallen. Ik dacht aan de winter, en aan de natuur in rust. Maar dit jaar was daar aanvankelijk geen sprake van. Alles stond gewoon nog in blad. De struik die ik voor deze weken koos stond te bloeien met de verlepte bladeren van het afgelopen jaar nog aan de takken. Niet zo’n fraai gezicht. Maar een paar dagen vorst doen wonderen! Vanaf vandaag bloeit de struik weer op kaal hout. Mooi!

Ik heb het over de wintersneeuwbal, Viburnum x bodnantense ‘Charles Lamont’. Het is een struik met tamelijk recht opgaande takken. Hij kan meer dan twee meter hoog worden, maar wordt niet breder dan een meter. Hij bloeit vanaf november tot ergens in maart. Aan zijn lange, kale staken staan tuiltjes roze knoppen, en roze-witte bloemen. De bloemetjes geuren zoet, het doet me aan tumtummetjes en marshmellows denken. Daar achteraan komt een wat zwaardere geur van narcissen.

De bloeiende bloemen vormen helemaal geen ballen, zoals de naam suggereert, eerder vlokjes. ‘Roze sneeuwvlok’ zou een mooie naam zijn. Hoewel dat op dit moment niet zo van toepassing is, nu het blad nog aan de struik zit. In het Engels heet de struik ‘arrowwood’, ‘pijlhout’. Dat vind ik, gezien de stakerige bouw van de struik, een betere naam.

Ik moest wat wennen aan dit stijve struikje met zijn wat rommelige bloei. Maar door de sterke geur van de bloemen, en de lange bloeiduur, heeft het toch mijn hart gestolen. Als het sneeuwt of vriest worden de bloemen bruin, maar de struik bloeit rustig door. Maandenlang. Het is een stoere.

Route

Kies voor de sneeuwbal vanaf de hoofdingang het eerste pad links en vervolgens weer het eerste pad links, door de heidetuin heen. Loop parallel aan de Generaal Foulkesweg door tot je bijna op de laatste hoek bent. Denk ‘pijlhout’ en je kunt de struik, die aan je rechterhand staat, eigenlijk niet missen.

Meer weten?

Wil je de wintersneeubal opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je de digitale versie van de kalender bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. Wanneer er meer dan 4 exemplaren besteld zijn wordt een e-book van de Bloeikalender gemaakt (e-pub en PDF à €9,95). De laatste papieren exemplaren van de Bloeikalender zijn nog te koop bij Kniphorst en Luucx in Wageningen. Het boek is ook beschikbaar in de bibliotheek van Wageningen.

Bloeikalender in foto’s:

Hetty Kroese volgt de hele Bloeikalender met haar camera. Mocht je willen zien hoe de planten uit de bloeikalender zich voor haar camera ontvouwen, dan kan je haar werk vinden via deze link: https://photos.app.goo.gl/BGpKhU1WxVVMjrb39.