Wat bloeit er nu?

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, door July Leesberg

Rhododendron 'Catawbiense Boursault' ©julyleesberg
Holbladige rhododendron Rhododendron ‘Catawbiense Boursault’ ©julyleesberg

Rhododendron, mei

Achter mijn brievenbus bloeit een Rhododendron ‘Catawbiense Boursault’, de holbladige rhododendron. Een oude cultivar met lila bloemen. Eigenlijk ging ik er vanuit dat rhododendrons niet ruiken, maar als ik op een warme dag een brief uit de bus vis, realiseer ik me dat deze rhododendron wel degelijk geurt. Er komen flarden boven van herinneringen aan warme lentedagen, waarop we als kinderen bloemen uit de bloemtrossen plukten, om de zoete honing eruit te zuigen.

Deze periode behoeft voor het Belmonte Arboretum geen verdere aanbeveling: Belmonte is beroemd om zijn collectie rhododendrons. Er staan meer dan 500 soorten en cultivars. Ze bloeien van februari tot ver in augustus. De bloeitijd van de Rhododendron, die ook de struiken omvat die vroeger ‘Azalea’ genoemd werden, is één groot feest van kleur en vorm. In Belmonte ontdekte ik dat bij de vroege en de late rhododendrons ook veel geurende cultivars te zitten.

Er is een oude rhododendron-collectie. De hoge struiken van deze verzameling staan voor een deel aan de westkant (vanuit de hoofdingang rechts, richting Holleweg). Maar het grootste deel staat aan de oostkant van de museumtuin (richting watertoren). Een eindje verder langs het gazon staan de nu nog lage struiken van de nieuwe collectie.

Route

Kies bij de hoofdingang het beklinkerde pad links. Op de eerste kruising neem je het linker pad, richting ‘heidetuin’. Loop helemaal door langs de hoge rhododendrons, de oude Boskoopcollectie. Voor de holbladige rhododendron kies je net vóór het gazon het pad rechts. Na de grote kruising ga je het eerste bospaadje rechts in. Vanaf het bankje van Joke en Hans, zie je deze Rhododendron ‘Catawbiense Boursault’ rechts voor je staan.

Om de nieuwe collectie rhododendrons te bekijken loop je even terug naar het kruispunt bij het gazon. Daar ga je het gazon op. Aan beide zijden bloeien deze nog jonge struiken.

Meer weten?

Wil je rododendron opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je alleen nog de digitale versie van de kalender bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. Wanneer er meer dan 10 exemplaren besteld zijn wordt een e-book van de Bloeikalender gemaakt (e-pub en PDF à €9,95). De laatste gedrukte exemplaren van de Bloeikalender zijn verkocht. Het boek is wel beschikbaar in de bibliotheek van Wageningen.

Bloeikalender in foto’s:

Hetty Kroese volgt de hele Bloeikalender met haar camera. Mocht je willen zien hoe de planten uit de bloeikalender zich voor haar camera ontvouwen, dan kan je haar werk vinden via deze link: hetty kroeses fotokalender.