Geschiedenis Belmonte

Het Belmonte Arboretum is een botanische tuin aan de Generaal Foulkesweg 94-A te Wageningen.

Belmonte was aanvankelijk een landgoed van 17 hectare, dat in 1936 in handen kwam van het Gelders Landschap. In 1951 kocht Wageningen Universiteit en Research (toen nog de Rijks Landbouw Hoogeschool) het perceel om haar botanische tuin ‘De Dreijen’ uit te breiden. Het Belmonte Arboretum werd in 1954 geopend. Omdat het arboretum na verloop van tijd niet meer gebruikt werd voor onderwijs en onderzoek, droeg de universiteit het beheer ervan in 2012 over aan de Stichting Belmonte Arboretum.

Binnen de botanische tuinen van Nederland, is dit Wageningse arboretum gespecialiseerd in de familie van de rozen: de Rosaceae. De rozenfamilie is een grote plantenfamilie die zo’n 3000 tot 4000 soorten telt. Niet alleen de roos valt er onder, maar ook de aardbei, de appel, de peer, de pruim, de meidoorn, de lijsterbes, de spirea, de mispel en de vuurdoorn. Van veel van deze ‘geslachten’ is een collectie in dit arboretum aanwezig.

Ook buiten de rozenfamilie worden er belangrijke collecties bewaard, zoals bijvoorbeeld die van de rhododendron en de camellia. Informatie over de collecties vind je op: https://belmontearboretum.nl/collectie.

villa op landgoed Belmonte rond 1900
De villa op landgoed Belmonte rond 1900