Wat bloeit er nu?

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, door July Leesberg

Clethra barbinervis, Japanse clethra ©julyleesbergClethra en Catalpa     juli

Als je nu iets moois wil zien moet je de bloeiende trompetboom gaan bekijken. Deze Catalpa x erubescens is zo groot en zo mooi, dat het wel een bloeiend kasteel lijkt. Nu ik tegen de avond onder deze schitterende reus door loop, word ik een lichte geur van seringen gewaar, fijn en subtiel. Heel anders dan toen ik eerder op een zonnige ochtend onder de boom stond. Ik tekende toen op dat de geur herinneringen opriep aan ‘liggen in het gras, met walstro, haagwinde, viooltjes en zeepkruid’.

De witte bloempluimen zien er feestelijk uit, met grote klokvormige bloemen die uitlopen in prachtig glanzende bolvormige knoppen, dieppaars van kleur. De bruine peulen van vorig jaar steken parmantig onder het lichte groen van het grote blad uit. Misschien ritselen de droge peulen wel in de wind, om samen met de trompetten heimelijk muziek te kunnen maken.

Op uitbarsten staat nu ook de minder bekende Japanse clethra. Toch even langsgaan, want de zoete, mysterieuze geur van deze bloeiende struik is de moeite van een bezoek waard. Al was het alleen maar om de nijvere bijen om de plant heen te zien zwermen. Clethra is een ontdekking voor de tuin, want op dit moment van het jaar, nu het meeste wel is uitgebloeid, kan clethra je met haar uitbundige bloei verrassen. Eerst deze vroege Clethra barbinervis, en een paar weken later de al net zo lekker geurende cultivars van de Clethra alnifolia.

Voor kleur kan je nu je hart ophalen aan de hortensia’s (Hydrangea) en de daglelies (Hemerocallis) in de tuin.

Route

Voor de Japanse clethra neem je vanaf de hoofingang het klinkerpad links. Na de gebouwen weer links de heidetuin in. Net na het moerasje zie je rechts een hoge donkere struik met witte hangende bloeiwijzen, de Clethra barbinervis. Voor de trompetboom loop je gewoon door tot de volgende hoek, waar je rechtsaf slaat (vóór het grasveld). Je vindt deze reuzenboom op de eerste grote kruising, aan je linkerhand.

Meer weten?

Wil je Clethra en Catalpa opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je alleen nog de digitale versie van de kalender bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. Wanneer er meer dan 10 exemplaren besteld zijn wordt een e-book van de Bloeikalender gemaakt (e-pub en PDF à €9,95). De laatste gedrukte exemplaren van de Bloeikalender zijn verkocht. Het boek is wel beschikbaar in de bibliotheek van Wageningen.

Bloeikalender in foto’s:

Hetty Kroese volgt de hele Bloeikalender met haar camera. Mocht je willen zien hoe de planten uit de bloeikalender zich voor haar camera ontvouwen, dan kan je haar werk vinden via deze link: hetty kroeses fotokalender.