July Leesberg

Beeldend kunstenaar, opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen, .

Kort nadat ik afstudeerde aan de dagopleiding Vrije Kunst won ik de Siemens kunstprijs: een reis naar New York. Ik schilderde aanvankelijk grootse kleurige bloemlandschappen, maar de indrukken van de reis lieten me niet los. Rond 2009 veranderden mijn kleurrijke landschappen in geconstrueerde landschappen in grijstinten. De ‘door de mens gemaakte horizon’. Deze werken lieten de teloorgang van de natuur voelen in de stroomversnelling van de samenleving. Vier van deze schilderijen kwamen door de selectie van de ZomerExpo, waarvan er twee getoond werden in het Gemeentemuseum Den Haag (2011 en 2013).

Uiteindelijk bleek de plant te kruipen waar hij niet gaan kon. Voorzichtig begon deze weer ruimte in te nemen in mijn werk. Ik begon de planten in mijn eigen tuin te tekenen. Later ging ik over op de wilde bloemen in de berm bij de Wageningse haven waar ik iedere dag langs fiets onderweg naar mijn atelier. Tenslotte begon ik me te verdiepen in de plantenwereld in het Belmonte Arboretum. Mijn leidraad werd geur. Het hele jaar door neusde ik rond in het arboretum om uit te zoeken welke planten mijn neus, en daarmee mijn hele wezen, konden verrukken. Ik tekende en maakte notities. Zo kwam de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen tot stand. Mijn tekeningen zijn pure eenvoud, zwarte lijntekeningen op wit papier. Ik hoop dat mijn lezers naar het Belmonte Arboretum gaan om zelf de geuren en de kleuren in te vullen.

Ik geef nu ook lessen planten tekenen in mijn atelier. We werken daar in kleine groepen en in stilte om de concentratie voor de leerlingen optimaal te maken. Door de verbinding die zo tot stand komt met de plant die je tekent, maken de leerlingen snel vorderingen.

Nu onderzoek ik hoe ik de planten weer ruimte kan bieden in mij nieuwe schilderijen.

Zo nu en dan werk ik op freelance basis voor Art Gallery O-68 in Velp.