Wat bloeit er nu?

Geïnspireerd op de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum:

Wintersneeuwbal

Eind november, begin december.

wintersneeuwbal©julyleesberg
Geurende wintersneeuwbal in het Belmonte Arboretum ©julyleesberg

Voor deze periode koos ik de wintersneeuwbal, Viburnum x bodnantense ‘Charles Lamont’. In deze periode wordt het langzaam kouder, en je denkt dat de natuur er geleidelijk aan mee ophoudt. Maar dan is er opeens deze sneeuwbal, met haar opvallende geur. De bloemetjes geuren zoet, en roepen herinneringen op aan tumtummetjes en marshmellows. Achter de zoete geur aan komt een wat zwaardere geur van narcissen. Het is een struik met tamelijk recht opgaande takken. Hij kan meer dan twee meter hoog worden, maar wordt niet breder dan een meter. Hij bloeit vanaf november tot ergens in maart. Aan zijn lange, kale staken staan tuiltjes roze knoppen, en roze-witte bloemen.

De bloeiende bloemen vormen helemaal geen ballen, zoals de naam suggereert, eerder vlokjes. ‘Roze sneeuwvlok’ zou een mooie naam zijn. Hoewel dat op dit moment niet zo van toepassing is, nu het blad nog aan de struik zit. In het Engels heet de struik ‘arrowwood’, ‘pijlhout’. Dat vind ik, gezien de stakerige bouw van de struik, een betere naam.

Ik moest wat wennen aan dit stijve struikje met zijn wat rommelige bloei. Maar door de sterke geur van de bloemen, en de lange bloeiduur, heeft het toch mijn hart gestolen. Als het sneeuwt of vriest worden de bloemen bruin, maar de struik bloeit rustig door. Het is een stoere.

Route

Kies voor de sneeuwbal vanaf de hoofdingang het eerste pad links en vervolgens weer het eerste pad links, door de heidetuin heen. Loop parallel aan de Generaal Foulkesweg door tot je bijna op de laatste hoek bent. Denk ‘pijlhout’ en je kunt de struik, die aan je rechterhand staat, eigenlijk niet missen.

Meer weten, meer doen?

Wil je de sneeuwbal opzoeken in de Bloeikalender van het Belmonte Arboretum in Wageningen, dan kan je de kalender (€19,95) bestellen via www.debloekalender.nl/bestellen. De Bloeikalender is ook te koop bij Kniphorst, het Depot (do t/m zo) en Luucx in Wageningen. Op dinsdagen bij het kantoor van het Belmonte Arboretum, en woensdag- t/m zondagmiddag in de boekwinkel van Museum de Casteelse Poort te Wageningen. In Bennekom bij de boekhandel Novita.

Lijkt het je ook fijn om tekeningen van planten te maken? Volg dan eens een tekencursus in het atelier van July Leesberg.

Er zijn prachtige foto’s beschikbaar van de planten die in de bloeikalender genoemd worden. De foto’s zijn gemaakt door Hetty Kroese.